Mitolojiden Aksesuara

26-03-2019 17:04
Mitolojiden Aksesuara

Gizemli Bir Zarafet

 

Sembollerin altında derin anlamlar barındıran mitolojinin bilgeliği ve sanatın estetiği buluşunca sıra dışı ve ilgi çekici olanın doğması kaçınılmaz. Yüzeyde yaşanan gündelik hayatın ötesinde, farklı boyutlara kapı açan kadim inanışlar, hikâyeler, uygulamalar ve figürler geçmişte olduğu gibi bugün de sanata ve modaya ilham veriyor.

Estetiğin mitolojiyle bir araya gelmesi şahmeran takıları ortaya çıkarmıştır. Şahmeran, orta parmaktan geçirilen ve bileğe doğru ilerleyerek bileği de sarmalayan yapıya sahip. Eli bilekle beraber yılan gibi sarıp sarmalaması, onun "şahmeran” olarak adlandırılmasının nedeni.

Efsanelerle gizem kazanmış bu takıya en çok yakışan materyal, şahmeran figürü kadar mistik olan gümüş. Gümüş Şahmeran, modelinden bağımsız olarak aksesuar amacıyla kullanılan alelade bir objeden daha fazlası. Eğer derinlere dalar, soyut olanı fark edecek kadar algılarınızı açarsanız, zarif bir şahmeran takının size anlattığı öyküyü duyabilirsiniz.

 

Nedir Bu Şahmeran Efsanesi?

 

Mersin Tarsus’ta ve Mardin’de pek çok evin duvarlarını, üzerinde ilginç bir figürün bulunduğu tablolar süsler. Belden aşağısı yılan, yukarısı insan formunda olan bu dişi figür, Pers mitolojisinin ünlü karakteri Şahmeran’dır. Farsça yılanların şahı anlamına gelen "şah-ı meran” ifadesinden türetilmiş Şahmeran ismi Mezopotamya topraklarıyla özdeşleşmiştir.

Doğa üstü varlıklara hükmeden Şahmeran genç, güzel, akıllı ve iyi yürekli bir varlıktır. Ayrıca her hastalığı iyileştirebilecek bir bilgeliğe sahiptir. Şahmeran efsanesinin farklı versiyonları bulunmakta. Bunlardan en çok bilinenine göre odun satarak geçimini sağlayan fakir bir ailenin oğlu olan Cemşab, bir gün arkadaşlarıyla bal dolu bir yer altı mağarası bulur. Arkadaşları balı çıkarması için Cemşab’ı aşağı indirirler. Balı yukarı gönderdikten sonra Cemşab, herkese daha fazla bal düşsün diye arkadaşları tarafından aşağıda bırakılır. Mağarada tek başına kalan delikanlı, içinden ışık süzülen bir delik görür. Deliğin ardı, Şahmeran’ın yaşadığı olağanüstü güzellikteki bahçedir. Burada Şahmeran’la yıllarca yaşayan Cemşab, zaman içinde ailesini özler ve Şahmeran’ın yerini kimseye söylememe şartıyla yeryüzüne tekrar çıkar. Ülkesinde hükümdarın hasta olması üzerine hükümdarın Şahmeran’ın etini yemesiyle iyileşeceğini duyuran vezir, her yerde Şahmeran’ı aramaya koyulur. Asıl amacı sonsuz bilgeliği ve gücü elde edip bunu kötü niyetlerle kullanmaktır. Şahmeran’ı gören insanların vücutlarının suyla görünür hale gelen pullarla kaplandığını bildiğinden, onu gören ve yerini bilen birilerini bulmak için pek çok kişiyi nehre sokar. Bunların arasında Cemşab da vardır. Suya girer girmez vücudundaki pulların belirginleşmesi üzerine Cemşab Şahmeran’ın yerini itiraf etmek zorunda kalır.

Yeri bulunan Şahmeran ölümü kabullenmiştir ve Cemşab’a kızgın değildir. Öldürülmeden önce Cemşab’la son kez görüşen Şahmeran ondan, etini kaynatıp suyunu vezire içirmesini, eti ise hükümdara yedirmesini ister. Şahmeran’ın dedikleri uygulanınca hükümdar iyileşir, vezir ise ölür.

Birbirinden şık Gümüş Şahmeran Modelleri, göz alıcı güzelliğe sahip, bilge ve şefkatli Şahmeran karakterinin gizemini kombinlerinize taşıyacak.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.